Odalsportalen – «Amund, Amund, Amund»

    Annonse

    Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


    Slik runget det fra flere tusen tilskuere på Bislett stadion da Amund Sjøbrend fra Slåstad ble verdensmester i 1981. Nå rigges det klart til skøyteløp i hans navn på Dølisjøen.

    Det var skøyte-VM i Oslo, kalenderen viste februar måned og året var 1981.

    Kay Stenshjemmet fra Lillestrøm ledet etter tre distanser, men mot slutten av 10.000-meteren var det Amund Martin Sjøbrend fra Slåstad som gikk i mål som verdensmester.

    Bygdas store sønn, som også er av de fire «S»-ene på skøytelandslaget på 70-tallet, ble hedret av nærmere 57.000 tilskuere på Bislett stadion i Oslo. 

    Sjøbrend tråkket sine skruskøyter på Dølisjøen, og gikk sitt første skøyteløp allerede som femåring. Mange odølinger husker at Dølisjøen i Sør-Odal var en svært populær skøytearena og en tumleplass for ungene i grenda.

    Det var i 2011, 30 år etter at bygdas store sønn ble verdensmester, at Erland Nordsetmoen fikk ideen om å gjøre Dølisjøen til skøytearena igjen. Fire år senere kan drømmen bli realitet når han sammen med Slåstad IL inviterer til Amundløpet søndag 25. januar.

    – Jeg ønsker meg et skøyteløp som i gamledager fordi det er viktig å få opp att interessen for skøyter som den sunne utendørsaktiviteten det er. Første bud er at vi skal ha det moro og det tror vi at det blir, sier initiativtaker og daglig leder i Slåstad IL.

    Vil skape skøyteglede

    Ideen har latt seg realisere med midler fra skøyteforbundets «Prosjekt skøyteglede», som skal bidra til økt skøyteinteresse, rekruttering og ikke minst aktivitet for store og små.

    Nordsetmoen forteller at alle er velkomne.

    – Amundløpet skal fremme skøyteglede for alle – uansett alder og fysisk form. Til og med hollendere sier de bestiller flybillett og kommer. Vi håper på et sted mellom 150-200 deltakere.

    I skrivende stund har flere skøyteløpere meldt seg på fra skøyteklubber i Oslo, Eidsvold og Setskog. Løpet er et såkalt langløp hvor de minste kan gå 400 eller 800 meter på en egen rundebane. Ellers er det distanser på 5, 10, 20 og helt opp til 50 kilometer for både trimmere og aktive.

    – Vi har også brøytet opp et stort lekeareal for diverse aktiviteter, det monteres en gammeldags iskarusell og for ungdommen lokkes det med Wakeboard-vinsj. Det skal også settes opp en 200 m² stor langhus-lavvo med servering, så folk kan varme seg og kjøpe noe i kiosken.

    To av «S»-ene kommer

    Amund Sjøbrend, som nå er 62 år gammel, kommer til skøyteløpet for å kaste glans og dele ut premier sammen med Kay Arne Stenshjemmet, som kom på andreplass under VM i 1981

    Disse er kjent som to av de fire «S»-ene fra skøytelandslaget på midten av 1970-tallet, sammen med Jan Egil Storholt fra Meldal og Sten Stensen fra Lier. Nordsetmoen kan også fortelle at flere gjester er ventet, men vil ikke røpe dette i skrivende stund.

    Sjøbrend ble både europamester og verdensmester i 1981-sesongen. Under EM i Deventer vant han 5000 m., tok sølv på 1500 m. og bronse på 10.000 m., mens under VM i Oslo vant han 1500 m., før han i samløp med Stenshjemmet tok igjen forspranget på 10.000 m. 

    Dermed vant han allround-VM sammenlagt og sikret seg en tredjeplass på distansen.

    Sjøbrend deltok kun i ett vinter-OL, i Innsbruck i 1976, og fikk sitt store gjennombrudd under EM i Eskilstuna i 1974. Her tok han sølv sammenlagt etter å ha vunnet både 500 m. og 1500 m.

    – En risikosport

    Løpet ble dessverre avlyst i fjor på grunn av tynn is og mildvær, men ifølge Nordsetmoen ser det lysere ut nå med en is som er nærmere 25 centimeter tykk.

    Avhengig av kvaliteten på isen må tykkelsen være mellom fem og 10 cm for å være trygg. Mellom 10 og 20 cm bærer mindre folkemengder og kjøring med mindre maskiner som ATV med brøyteutstyr. Utfordringen nå er om det kommer store snømengder som krever brøyting med traktor eller annet tyngre kjøretøy. 

    Til det er istykkelsen fremdeles i grenseland.

    – Nå håper vi at det ikke kommer altfor mye snø fordi det medfører mye brøytearbeid og at varmegradene ikke ødelegger for oss. Vi er prisgitt naturkreftene og som arrangør er jo dette en risikosport. Jeg berømmer dugnadsgjengen på nærmere 50 personer som gjør en fenomenal innsats for å få til dette, sier initiativtakeren.

    Låner ut skøyter

    Amundløpet starter med 50-kilometeren søndag 25. januar klokken 10:00 med start og mål ved Slåstadhella, helt i nordenden av Dølisjøen. Parkering, påmelding og garderobe er ved Slåstad skole.

    Alle typer skøyter er tillat, men Slåstad IL har også utlån av noen par turskøyter, som egner seg godt for langløp.


    DEBUTERTE PÅ DØLISJØEN: Her er Amund Sjøbrend med beksømstøvler og skruskøyter i sitt første skøyteløp som 5-6-åring. ARKIVFOTO KLARE: Amundløp-komiteen, Marit Thoner (f.v.), Erland Nordsetmoen, Øyvind Tuvnes, Ivar Melgård og Karsten Thoner, er klare for Amundløpet 2015. Etter styremøtet tirsdag kveld testet de ut funksjonærantrekkene. FOTO: PK Johansen SNØUTFORDRING: Isen på Dølisjøen i Sør-Odal er på nærmere 25 cm., noe som gir gode muligheter for at Amundløpet kan gjennomføres i år. Utfordringen nå er om det kommer store snømengder som krever brøyting med traktor eller annet tyngre kjøretøy. FOTO: Erland Nordsetmoen