– Bruker selvsagt lokale krefter
JUBILANT: Odal Sparebank kan datere historien sin tilbake til 1877 og feirer i 2017 140 år som lokal sparebank. ILLUSTRASJON: Odal Sparebank
Tekst: Mette Haugland
Det har vært lokale krefter i sving når Odal Sparebank feirer seg selv og sine 140 år i 2017.
Det er lokale krefter Odal Sparebank benytter seg av når de neste år feirer 140 år som lokalbank. I anledning jubileet er bankhistorien for første gang blitt til både bok og film.
Jubileumsfilm er laget og regissert av Andreas Lie Trøften, som også tidligere har brukt Odalen som bakteppe for sine produksjoner.
3 år langt arbeid
Mannen bak jubileumsboken er Hans-Otto Glomsås. Gjennom gamle bank protokoller, aviser og tidsskrifter så sent tilbake som 1800-tallet har han brukt tre år på å samle historien til sparebanken fra 1877 og frem til i dag.
— Det har blitt en 300 sider lang bok om historien til banken og rundt 30 sider med grovmasket bygdehistorie som et bakteppe. Og det er nok flere historier og vanskeligheter opp igjennom som er spennende for odølingene å lese om, forteller Glomsås.
— Uhorvelig mye positivitet
Sammen med mye historie blir det også en haug med bilder i boka, og Glomsås takker Nordre Odalen Kulturminnelag og private bidragsytere for samarbeidet.
Hele 85 personer, med en 101-åringen som den eldste, har bidratt med historier, informasjon og bilder.
— Det har vært uhorvelig mye positive imøtekommende som med glede har delt både bilder og historier, berømmer Glomsås.
Lansering 10. november
Lansering av både bok og film er torsdag 10. november kl. 18:00 på Milepelen. Alle som vil får med seg boka hjem helt gratis.
— Banken har vært en viktig bidragsyter og samfunnsaktør i alle disse årene, og derfor håper vi så mange som mulig vil dele dette med oss, sier Mette Skogstad.
LOKALE KREFTER: Filmskaper Andreas Lie Trøften har tidligere brukt hjemstedet Odalen i sine filmer. Her fra innspillingen av kortfilmen «Bak lukkede dører» med Hans Ludvig Fredheim. ARKTIVFOTO: Glåmdalen/Petter Geisner BYGDEHISTORIE: I tillegg til bankhistorien er det samtidig veldig mye bygdehistorie å finne i jubileumsboka. ARKIVFOTO: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen