Odalsportalen – Teater i Glåmdal ut på turné

  Annonse

  I dag, onsdag 17. januar spilles forestillingen «Våkne som en del av naturen»av Tommy Skoglund på monologfestivalen «Monofon» i Hamar teater, før den legger ut på turné på biblioteker i Glåmdalsregionen.6. og 7. februar spilles stykket i Odalen.

  Teater i Glåmdalforteller:

  «Våkne som en del avnaturen»

  av Tommy Skoglund

  «Dette minnet skal miste alle blader og bli til jord».

  Åsnesforfatteren Tommy Skoglund vakte oppsikt med sin debutbok«Våkne som en del av naturen» våren 2009. Boka inneholder prosadikt basert påerfaringene til et ungt jeg når besteforeldrene dør. Det handler ikke bare omsorg etter at nære er gått bort, men også hvordan og i hvilken grad man skalforholde seg til sorgen når den kommer. Jeg-personen reflekterer i ensomhet omlivets kretsløp, der naturens landskap vakkert spiller duett med det mentalelandskap.

  I sceneversjonen, som Teater i Glåmdal har fått velvilligframføringsrettighet til, spiller skuespilleren Sten Bjørge Skaslien Hansrudduett med de nennsomme, skranglete og dypblåe gitartonene til KristerSkadsdammen. All teksten i den lille boka framføres omspunnet av musikken ogellers veldig enkle virkemidler. Temaet kan ved første øyekast virke grått ogtrist, men svarthumoristiske aforismer og små filosofiske perler gir historienstadig ny energi. Og et sted langt bak ligger håpet på lur.

  Stykket hadde urpremiere på Bastine, Kongsvinger, onsdag 10.januar 2018. Onsdag 17. januar spilles forestillingen på monologfestivalen«Monofon» i Hamar teater, før den legger ut på turné på biblioteker iGlåmdalsregionen.

  Spilles:

  Grue bibliotek, Kirkenær, tirs. 23. jan kl. 1800

  Kongsvinger bibliotek ons. 24. jan. kl. 1900

  Tyrielden bibliotek, Skotterud, tors. 25.jan. kl. 1900

  Åsnes folkebibliotek, Flisa, ons. 31. jan. kl. 1900

  Sør – Odal bibliotek, Skarnes, tirs. 6. feb. kl. 1900

  Nord – Odal bibliotek, Sand, ons. 7. feb. kl 1900

  Våler folkebibliotek, tors. 8. feb. kl. 1900.

  Med:

  Skuespiller: Sten Bjørge Skaslien Hansrud

  Musiker: Krister Skadsdammen.

  Tilretteleggelse og regi: Øivind Roos

  Design, kostyme og rekvisitter: Mette J. Skogbakken

  Produksjonsteknisk assistanse: Åse Lukerstuen

  Turnéleder, tekniker og gravferdskonsulent: Øivind Roos

  Ved lanseringentrillet bl.a VG en femmer på terningen og skrev:

  «Imponerende. Debutanten Tommy Skoglund markerer segsterkt med en samling prosadikt som starter der livet slutter. (…) Samlingenhar mange svarthumoristiske og sviende fulltreffere. (…) Dette er tekster somskal leses flere ganger. De kan synes korte og tilknappede til å begynne med.Men med hver ny lesning øker beundringen for forfatterens særegne begavelse,der det krystallklare og det irrasjonelle møtes i konkrete beskrivelser ogparadoksale formuleringer. En mer enn godkjent debut.», Arne Hugo Stølan,VG