Odalsportalen – Bli med og rydd Storsjøen på lørdag

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland


  Ideen kom etter å sett hvordan de arrangerte en egen strandryddedag på fjorden. Førstkommende lørdag arrangerer Thomas Amundsen Strandryddedagen på Storsjøen.

  — Ideen kom da jeg så dette ble utført på fjorden, og tenkte derfor at dette er glimrende å gjøre også rundt og i Storsjøen. Særlig fordi det er så mye «dritt» på de fine sjærene og holmene rundt i sjøen, forteller ildsjel bak Strandryddedagen på Storsjøen Thomas Amundsen.

  — Det er utbrente bål med både glass og metall. Jeg hadde håpet engangsgriller fikk panteordning på 300kr. Da hadde de blitt med på land igjen. Det er gratis å levere søpla på alle båtforeningene, så dette er ren latskap, sier Amundsen videre. 

  Han klandrer ingen spesielt, men legger vekt på at det er svært tydelig at noen har vært likegyldige, og prøvd å brenne opp alt de har hatt med seg ut på skjæra rundt om i Storsjøen. For å få en slutt på dette drar han nå i gang den største dugnaden som har vært på og rundt Storsjøen. 

  Alle båtforeningene er med

  Strandryddedagen er en landsomfattende dugnad som organisasjonen Hold Norge Rent står for. De sørger for både arbeidshansker og søppelsekker til alle som deltar. Alle båtforeningene er med, og det blir «base» for utlevering av sekker og levering av avfall både på Sand, Austvatn, Ringås og Bukkeneset. 

  Selve søppelcontaineren blir stående på Bukkeneset, så alle i bil og båt bli oppfordret til å levere direkte der.

  Til slutt ved levering skal søppelsekkene veies, eller anslå vekt slik at alt avfallet registreres for at Hold Norge Rent kan føre statistikk. Dette er en betingelse fra organisasjonen. 

  Næringslivet støtter med is og container

  Så langt er 85 stykker påmeldte for dugnad. Med på prosjektet er også flere i det lokale næringslivet, samt lag og foreninger. 

  Nord-Odal bondekvinnelag, Turforningen, Krattebøl Vel, Austvatn Vel samt alle båtforeningene er noen av de som stiller opp. Nord-Odal kommune besørger også søppelcontaineren. 

  Odal Sparebank og Kiwi på Sand sponser alle som deltar på dugnaden med is, så se opp for representanter fra disse rundt sjøen på lørdag. 

  For mer informasjon om Strandryddedagen på Storsjøen trykk HER

  ILDSJEL: Thomas Amundsen (i midten av bildet) er ildsjelen bak Strandryddedagen på Storsjøen førstkommende lørdag. Her fra en tidligere dugnad for Sand båtforening. ARKIVFOTO: Mette Haugland STORSJØENS STØRSTE DUGNAD: Strandryddedagen er et landsomfatnende arrangement som organisasjonen Hold Norge Rent står for. De sørger for både arbeidshansker og søppelsekker til de som deltar, og alle båtforeningene støtter dugnaden. ARKIVFOTO: Mette Haugland BASE: En av basene under lørdagens dugnad blir ved Sand Båtforening. Her kan man levere avfall så vell som i Austvatn, Ringås og Bukkeneset. ARKIVFOTO: Mette Haugland