Odalsportalen – Et herskapelig smykke i Odalen

    Annonse

    Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


    Tilreisende blir ofte litt stille når de går ned aléen til Odals Værk. Den ærverdige herskapsgården sitter på over 250 år med Odals-historie.

    Når svalene flyr lavt og stillheten ligger som et teppe nedover den lange bjørke aléen til Odals Værk, er det ikke mye som lenger minner om 2015. Her ligger over 250 år med Odals-historie gjemt i husveggene og skogkantene. 

    – Jeg tror mange ikke er helt forberedt på hva de møter når de kommer hit. Mange av besøkene vi får er lokale folk som har med seg familiemedlemmer og vil vise frem Værket. Det er selvfølgelig veldig koselig å se at Odølingene er stolte av stedet og vil vise det frem.

    Christine Stang Opsahl er daglig leder på Odals Værk og holder det gående med alt av vedlikehold, regnskap og papirarbeid det medfører. Hun er også den som viser frem Værket når det kommer nysgjerrige Odølinger og langveisfarende som vil titte inn dørene i de historiske byggingene. Fotsporene hun går i er etter personligheter som har lagt ned mye arbeid i Værket.

    – Det er et ansvar å holde liv i stedet og bevare det, men det er også et veldig givende arbeid å få lov til å holde på med. Selv har jeg alltid vært interessert i gamle bygninger og museer, så interessen for arbeidet har jeg aboslutt.

     

    Stor virksomhet

    Industrivirksomheten på Odals Værk kan spores så langt tilbake som til slutten av 1600-tallet, og Værket hadde sin storhetstid på 1700- og 1800-tallet med blandt annet jerverksdriften under Iver Hansen Neumann.

    – Virksomheten her er kanskje mest kjent gjennom jernverksdriften og ovnene som kommer fra Værket. Men det har også vært bryggerhus, landhandel, meieri, sagbruk, tegelverk, mølle og frørenseri her på området. De fleste som jobbet her på Værket hadde også boliger her og husmannsplasser rundt om i skogene, forteller Opsahl.

         

    «Herskapelig»-besøk

    Odals Værk har alt en herregård verdig av både byggninger og historie. Og i 2004 ble den foreviget i Toppen Bech sin populære NRK-serie «Herskapelig.»

    I sin uttalelse beskrev Bech stedet som «En blå rokokkobygning med hvite søyler og herregårdsgule fløybygninger – flottere entré enn innkjørselen til Odals Værk har jeg neppe opplevd. Et praktfullt sted, preget av at tiden var et arkitektonisk dessertbord. Barokken gled over i rokokko, og inspirasjon ble hentet fra retninger som Louis Seize og nyklassisisme basert på antikkens idealer. Hovedbygningen ble frappant med valmede tak, kinesisk paviljong og gule fløyer flankerende en hovedbygning som med historien skulle få speile seg i en karpedam.»

     

    Les mer om Odals Værk på NRK-serien «Herskapelig»

     

    Og den blå hovedbyggingen kan i dag smykke seg med tittelen Norges lengste svalgang. 

     

    Odals Værk holder omvisninger for grupper med min. 10 personer etter avtale i peroden mai – september.

    FREDET: Odals Værk har i dag tre fredete byggninger. De to gulmalte murhusene på plassen er to av disse. NORGES LENGSTE: Den blå rokokkobygningen på Værket er et prydbygg i seg selv, og har Norges lengste svalgang. VANNKRAFT: Vannhjulene på Værket ble drevet av det oppdemmede vassdraget fra åsryggen mot Kongsvinger. Oppdemmingen førte også til flere smp sjøer og tjern som Fløyta, Gjøralsjøen og Valsjøen. KINESISK: Et av de mest særegne byggene på Værket ligger øst for hovedbyggningen og er et kinesisk inspirert lysthus.