Morgendagens forskere
FERIEFORSKERE: Totalt 26 elever fra rundt om i kommunen er samlet på Korsmo skole denne uken som en del av Forskerfabrikken sin sommerskole.
Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland
Sammen med Forskerfabrikken får noen fremtidige forskere en tjuvstart på det kommende skoleåret denne uken.
— I dag har vi funnet mikro-meteoritter og senere skal vi se på edderkopper. Det er kjempe gøy!
Thomas Aarbakke blåser ivrig opp en ballong sammen med vennene Erlend Torkilsrud, Christina Sletten og Anna Haugen. Ved å gni ballongen mot hodet har de lært at elektrisiteten som oppstår kan flytte en brusboks. Nå skal det testes i praksis.
Totalt 26 elever fra rundt om i kommunen er samlet på Korsmo skole denne uken som en del av Forskerfabrikken sin sommerskole. Utover i uken skal de utforske flere sider av hvor gøy og spennende realfag kan være, og få prøve ut selv hva det vil si å være forsker.
— Det er gøy å lære sammen med andre og få nye venner samtidig. Også blir vi litt forberedt til vi begynner på skolen, forteller Christina og Anna.
Entusiastisk læring
Forskerfabrikken ble grunnlagt i 2002 av biokjemiker Hanne S. Finstad. Målet er å motivere barn og unge til å satse på real- og teknologifag.
I løpet av uken får elevene prøve seg på ulike aktiviteter rundt naturfag og matte.
Sommerskolen på Korsmo er én av totalt 230 sommerskoler som Forskerfabrikken holder rundt om i landet denne sommeren. Ådne Messel Nafstad er sammen med Karianne Kvernmoen kursledere for de unge Odølingene. Han er ser frem imot å vise at forskninger og realfag også kan være gøy.
— Målet er å motivere og vise at realfag er utrolig gøy og interessant. Jeg vil vise dem at det å være nerd er en kul og positiv ting. Dette er også et tilbud som når ut til andre enn hva f. eks. idrett og kultur gjør. Det tar for seg et annet behov i samfunnet, sa Nafstad som selv er biologistudent.
Morgendagens forskere
— Så langt har elevene vist masse entusiasme og glede. Vi håper jo selvsagt at vi kan motivere de til å ta realfag videre. Kanskje er det fremtidens forskere og ingeniører vi ser her i dag, sier Kvernmoen som også er lærerstudent.
Elevene som deltar skal i høst begynne i 5, 6 og 7. klasse. Tilbudet har også vært så populært at det står flere på venteliste for å være med.
Thomas, Erlend, Christina og Anna er i hvert fall sikre; de vil bli forskere når de blir store.
– DET ER KJEMPE GØY: Thomas Aarbakke er storfornøyd med å være på sommerskole. Han kunne også tenke seg å bli forsker når han blir stor. -OM NATURFAG ALLTID VAR SLIK: Erlend Torkilsrud kunne ønske at naturfagtimene alltid kunne være så morsomme som på sommerskole. ENTUSIASTISKE LEDERE: —Så langt har elevene vist masse entusiasme og glede. Kanskje er det fremtidens forskere og ingeniører vi ser her i dag, sier Karianne Kvernmoen. Her også sammen med Ådne Messel Nafstad.