Fjellrypa satser på bunad og strikk
SATSER VIDERE: Eli Skoland satser videre med både bunad og strikk, og på tirsdag ønsker hun velkommen til åpning av garnavdelingen i Funnefossgården. I tilegg til strikk produserer Fjellrypa Systue også Finnskog-bunaden (til høyre), ulike barnebunader og Brattfoss-drakta (i midten).
Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen
For mange er det kanskje en uoppdaget skatt som ligger i Funnefossgården på Skarnes. Nå håper Eli Skoland at flere får øynene opp for Fjellrypa Systue, og på tirsdag utvider hun og satser videre.
I det gule murhuset på Skarnes har Eli Skoland holdt på i fire år. Her i Funnefossgården fikses og repareres klær, Solør Odal-bunader blir sydd, og samtidig selger hun fritidsklær tilpasset kvinner.
Nå satser Skoland videre, slenger seg på strikkebølgen og utvider Fjellrypa Systue med egen garnavdeling.
– Det har vært en periode nå hvor det har vært lite vekt på håndarbeid og tradisjoner. Nå merker vi at flere vil strikke og at flere har strikkekaféer, så jeg tror det kommer en ny strikke- og tradisjonsbølge innover landet. Vi har ambisjoner og håper det blir en suksess – det blir veldig gøy, sier Skoland som er daglig leder og eier.
I morgen inviterer hun til kveldsåpent butikk og ønsker alle interesserte velkommen.
Flere og flere bunader
Garnavdelingen vil selge blant annet Rauma- og Dale-garn, og senere har også Skoland ambisjoner om å ha strikkekurs og strikkekvelder.
Men Skoland stopper ikke der.
Nå skal det produseres enda flere Solør Odal-bunader når en ny lærling er på plass i løpet av uken. I snart to år har herremodellen blitt produsert her etter at systua overtok produksjonen høsten 2013 etter Kim Knøsen i Våler. Fortsatt er det Tante Marie på Kongsvinger som er utsalgssted.
- LES OGSÅ: Bunader hos Fjellrypa
Bak de mange Solør Odal-bunadene i systua er Andzelika Abramoviene. Hun har jobbet her i tre år og er én av få som tar fagbrev som bunadsutvikler.
– Jeg har jobbet med søm hele livet. Selv om jeg har jobbet med folkedrakter i Litauen, ville jeg prøve noe nytt. Jeg liker nye og vanskelige utfordringer, sier Abramoviene som bor i Gardvik i Nord-Odal.
Idé for ti år siden
Inne i systua og butikken i Funnefossgården selges også Fjellrypas egen kolleksjon – en idé som ble til i 2005 da hun jobbet som reiselivssjef i Hedmark.
– Jeg holdt på med et prosjekt om fisketurisme i grenseland mellom Norge og Sverige, og da reiste jeg jo rundt med bare menn i grønne klær. Da fant jeg ut at jeg skal lage fritids- og jaktklær som har freshe farger og som er tilpasset kvinner – med blant annet innsving og mer feminine farger, forteller Skoland.
Deler av kolleksjonen lages etter mål her i systua, og kolleksjonen fortatt er i utviklingsfasen. Hun forteller at hun har planer om å produsere kolleksjonen i større kvantum, men ønsker å teste ut før hun setter i gang.
– Så er det noen Fjellryper der ute som vil teste ut klærne, kan de få det til sterkt redusert pris. Det er bare å ta kontakt med meg! For eksempel på åpningen på tirsdag, sier hun.
Fjellrypa Systue har kveldsåpent tirsdag 10. februar fra kl. 16:00-20:00, Funnefossgården i Strandveien 5 på Skarnes.
SOLØR ODAL-BUNADEN: Her i Fjellrypa Systue har de snart i to år produsert herremodellen av Solør Odal-bunaden, og her er Andzelika Abramoviene i gang med nok en bunad. SATSER: Siden Fjellrypa Systue overtok produksjonen har de laget omtrent 50-60 Solør Odal-bunader for herrer. Nå til uka kommer en lærling til, slik at de kan satse videre på mer produksjon. Utsalgssted er fortsatt Tante Marie på Kongsvinger.