Vi på 9.trinn og 8.trinn ved Nord-Odal Ungdomsskole fikk godkjent samarbeid med en skole i Østerrike, i fjor høst. Etter dette har vi da fått kontakt med skolen Schloss Traunsee som ligger i Gmunden i Østerrike.

Annonse

Dette samarbeidet har vi fått i stand og godkjent av Erasmus+ utveksling. De har hjulpet oss med å få kontakt med skolen, og bidratt med 56 000 euro til selve utvekslingen. Skolen i Østerrike er en internatskole, der elever kan gå forskning eller økonomi. Skolen har også har elever fra andre land i verden.

Hvordan vi holdt og holder kontakten med dem:

Det første vi gjorde i samarbeidet, var å få en brevvenn hver. Den personen vi fikk, sendte vi mailer til. Noen mailer skulle ha et bestemt forhold, for eksempel skrev vi om oss, jula og Norge. Ganske fort fikk de aller fleste også brevvennen sin på forskjellige sosiale medier. Lærerne har også kontakt med lærerne i Østerrike. Slik holder vi kontakt med skolen.

Hvordan vi kom oss ned dit:

Utvekslingen er mellom 14 til 16 åringer. Vi på Nord-Odal ungdomsskole var de som dro ned til Østerrike først. Vi bodde hos dem fra 19. Mai til 26. Mai. Vi var 30 9.klassinger og åtte 8.klassinger som var på tur. Vi tok SAS og Lufthansa ned til München i Tyskland. Det første flyet gikk 09:20, og det andre flyet gikk 11:50, flyturen varte i cirka 2 timer. Deretter tok vi mange forskjellige tog til og i Østerrike. Vi var framme rundt 19:30. Så det var en veldig lang dag, pluss at da skulle vi jo plutselig møte familien vi skulle bo hos, og bli kjent med dem. Så søndagen var virkelig fylt med mange inntrykk.

Slik vi oppholdt oss det nede, og hva vi gjorde:

Når vi kom til Østerrike skulle alle bli med sin vertsfamilie hjem og for å bosette seg hos dem. I dagene vi var der, var vi med eleven vi bodde hos på skolen. På skolen ble vi kjent med alle de andre fra Østerrike og var sammen med de andre norske. På skolen lagde vi blant annet mat i forskjellige grupper. De fra Østerrike lagde typisk Østerriksk mat og vi fra Norge lagde typisk Norsk mat. Vi lagde også en kokebok på engelsk med alle oppskriftene vi brukte. En annen ting vi hadde på skolen, var en halv dag med gym, gruppene var blandet av østerrikske og norske, og undervisningen foregikk selvfølgelig på engelsk, vi hadde fotball og basketball. I tillegg hadde vi også noen utflukter. Vi tok tog og båt til byen Hallstatt, der fikk vi utforsket byen og vært inne i de berømte saltgruvene. En annen dag tok vi en ferjetur over den vakre innsjøen Traunsee. Vi var også i byen mange ganger, og det var veldig fint der.

Hva vi lærte og lærer:

Vi har denne utvekslingen for å utvide vår språkkompetanse, lære om kulturen til hverandres land og bli kjent med nye folk. Undervisningen og kommuniseringen er på engelsk, så vi vil utvikle språkferdighetene våre både muntlig og skriftlig. Vi lærer om en ny kultur gjennom både reisen og maten, vi får vært sosiale og fått mange nye venner.
Utvekslingen er ikke over ennå:
Utvekslingen er ikke over ennå, de fra Østerrike skal neste år gjøre akkurat det vi gjorde. De kommer hit en uke og skal bo hos oss, dette gleder vi oss veldig til, for vi har fått mange gode venner.

Abigail Nadine Eikestø og Anine Hesbråten