Odalsportalen – Frustrerte bruder får toalett istedenfor utedo

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Trøftskogen kapell er et populært sted å gifte seg, men dofasilitetene er nok ikke like idylliske. Etter mange års kamp om penger til nye toaletter, kan endelig første spadetak tas til våren.

  – Det er lite trivelig å gå på do her i 20 minusgrader, særlig for en brud i fin kjole. Og folk med rullator eller rullestol kommer seg rett og slett ikke inn her, sier Oddbjørn Vangen, som er sekretær i kapellstyret.

  Han viser frem den over 80 år gamle utedoen ved Trøftskogen kapell, helt vest i Nord-Odal. Men før du kan gjøre ditt fornødne, må du opp en steintrapp og inn døren som kun er 63 cm. bred.

  Men nå blir det endring. Pengestøtte fra kommunen samt penger på bok gjør at bygningsarbeidet på sanitæranlegget og uteområdet kan starte våren 2015.

  Mye brukt
  Siden kapellet ligger idyllisk til på en liten bakketopp – midt i skogen med beitende hester i nærheten og få naboer omkring, er det mange som gifter seg her og døper barnet sitt her. Kapellet har rundt åtte faste gudstjenester i året, flere konserter og tilstelninger og i tillegg mange besøkende hver dag som steller på gravene.

  – Men hvis man skal hit, bør man altså kjenne gøtt etter om magan er i orden, sier Vangen.

  Nytt og strengere regelverk krever en oppgradering av det gamle uthuset, og i flere år har kapellstyret sammen med velforeningen jobbet for å få midler til å bygge ut. Planen er blant annet et sanitæranlegg med toalett, dusj og skifterom, samt en redskapsbod og en skikkelig parkeringsplass.

  – Dette er drømmen
  I sitt 2016-budsjett gir Nord-Odal kommune 500 000 kroner, og ifølge kapellstyret kan disse pengene benyttes allerede til våren. Det forutsetter at en vesentlig del dekkes med dugnadsarbeid.

  – Dette er drømmen! Selv om dette er et kommunalt ansvar, så kan det ta tid. Da må vi ta tak selv. Kapellet ble i sin tid bygget på dugnad, og skogingene gjør nå det samme. Dugandsånden her er ikke død, sier leder i kapellstyret, Hans Ludvig Fredheim optimistisk.

  I tillegg har styret 156 000 kroner på konto, hvor flesteparten av pengene kommer fra innsamlingsaksjon og loddsalg for noen år tilbake. I ettertid har det strømmet på med flere pengegaver.

  Klart julen 2015
  Fredheim forteller at det blir en storstilt dugnad og at de skal gå bredt ut til blant annet bedrifter som kan bidra med byggevarer og håndverkstjenester.

  Ifølge beregningene skal det nye sanitæranlegget og parkeringsplassen koste 1,3 millioner kroner, og skal stå klart til neste julefeiring.

  – Fremover så legger vi ut dugnadslister, slik at folk kan signere og bli med. Er det ellers noen som ønsker å bli med, så ta kontakt med oss, oppfordrer lederen.

  UTEDO: Her er en av utedoene i bygget som snart skal erstattes av et moderne sanitæranlegg. PARKERINGSPLASS: Her skal det bli større parkeringsplass, men først må det gjøres mye planeringsarbeid.