Odalsportalen – Tid for pannerusk

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Gjør deg klar for den tradisjonsrike retten fra Nord-Odal.

  Det er tid for pannerusk på Milepelen Vertshus på Sand, og etter en liten juleferie står husmannskosten fra Nord-Odal igjen på menyen hver fredag fremover – slik den har gjort helt siden oppstart for 15 år siden.

  Da odalsportalen.no besøkte vertshuset tidlig fredag morgen hadde allerede seks personer ringt og lagt inn bestilling til lunsj. Retten er ettertraktet, forteller daglig leder Rita Nesset.

  – Pannerusken er veldig populær. Mange kommer hit og kjøper spiser hver fredag, og noen tar den med seg hjem eller på jobb. Nærmest alle i bygda kjenner til den, men det kommer også mange tilreisende som også vil prøve den. Så det er moro.

  Retten lages av rå poteter som rives og blandes med mel, salt og pepper. Deigen bør lages kvelden før servering, slik at den får satt seg. Deretter stekes deigen til tjukke pannekaker, og etter en god stund i panna serveres den med «flæsk og tipper». 

  – Billig og drug køst

  Vertshuset i Nord-Odal satser nettopp på hjemmelaget mat med forankring i lokale mattradisjoner. Det er også noe av grunnen til at de ble kåret til månedens bedrift av NHO Innlandet for april 2015.

  Hva som er historien bak og opprinnelsen til pannerusken er ukjent, men det finnes lokale varianter og ulike navnevarianter over hele landet og i utlandet. Men én ting er sikkert, den ble svært viktig i potetfylket Hedmark.

  – Vi bor jo i et stort potetdistrikt. Da poteten kom til Norge på 1700-tallet gjorde det store endringer i kostholdet vårt – den ga mye mat og det gjorde den til en svært viktig råvare. Dessuten er jo pannerusken billig og drug køst. Du blir god mett i lang, lang tid og det er veldig billige råvarer – alt dette jo viktigere før i tida, sier hun.

  Liker du pannerusk, da?

  – Ja, jeg sins det er veldig gøtt! Det er faktisk en liten livrett. Så gøtt og en viktig merkevare for Nord-Odal at jeg har lyst til å starte en Pannerusk-festival.

  KLAR TIL SERVERING: Daglig leder Rita Nesset står klar til servering av «nasjonalretten» i Nord-Odal. I GANG: Tidlig fredag morgen er kokk Nina Sæther i gang med den populære retten.