Odalsportalen – En av Norges beste isfiskere er klar

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Snart reiser Sander-jenta av gårde for å konkurrere i både norgesmesterskap og nordisk mesterskap.

  16-åringen Therese Larsson Jernberg er i norgestoppen i juniorklassen, hun vant Norgescupen sammenlagt i sesongene 2014/2015 og 2015/2016, og i tillegg er hun også i år med på landslaget. 

  Nå til helga tar hun igjen med seg den rosa varpestikka si, maggot og mygglarver, isboren og krok-esken sin for å delta i NM i isfiske. 

  Til Steinsfjorden i Buskerud tar hun også med seg 16-åringene fra Odal Sportsfiskerklubb, Thea Emilie Rudshaug og Cecilie Olsen Olsberg. Deretter skal blant annet Larsson Jernberg videre til det nordiske mesterskapet i Finland lørdag 2. april. 

  Sander-jenta gleder seg stort.

  – Jeg har vært med på flere mesterskap tidligere, men det er alltids like spennende å se hvordan resultatene blir. Nordisk mesterskap blir ekstra spennende i år, også fordi det er min første tur til Finland, forteller hun.


  • Se bilder


  Strategi og god research

  Isfisking i konkurranseform går rett og slett ut på å fiske flest mulig abbor med størst vekt. Før start sjekkes all bagasje slik at ingen gjemmer unna fisk i sekken. Før startskuddet går har deltakerne 30 minutter til å komme seg ut på isen og til en perfekt sted med mye fisk.

  Når startskuddet går kan deltakerne bore hull i isen, og konkurransen er i gang. 

  Hvor mye snø som er på isen og hvor tykk isen er har mye å si for hvor bra med fisk du får. Derfor er strategi og god research alfa omega, forteller 16-åringen.

  – Jeg bruker å bli stående igjen for å peile meg inn hvor det er best og så ser jeg etter de folkene jeg vet er kjent i området. Jeg forhører meg også med pappa’n min. Han har pilka mye og har alltid gode råd på hvor det er bra å sitte, forteller 16-åringen, som har pilka sammen med faren helt siden hun var liten jente.

  Faren Kenneth Jernberg er også leder i Odal Sportsfiskerklubb.

  – Jeg har egentlig pilket så lenge jeg kan huske og har alltid vært med pappa noen turer hver vinter. Det var en periode jeg hadde helt stopp, men jeg kom tilbake igjen til forrige års sesong. Det er jeg glad for. 

  – Trenger flere jenter

  Undervegs i konkurransen er det lov å flytte seg. Og det er gjerne sånn at når noen får fisk, så strømmer flere deltakere til samme område. Da er regelen at man må sitte minimum fem meters avstand fra hverandre. 

  Hele isfiskekonkurransen varer i flere timer. Til slutt skal all bagasje sjekkes og abboren skal veies, og deretter er det premieutdeling med både medaljer, diplom og plaketter.

  Dessverre er det alt for få jenter som fisker generelt og enda færre er det som isfisker – det ønsker Larsson Jernberg en endring på.

  – Denne sporten trenger flere jenter! Jeg tror mange hadde fått øynene opp for sporten hvis de hadde blitt med til et vann hvor det biter bra og det er stor fisk. Pilking er gjerne forbundet med at man kan sitte i timesvis uten å få noe. Men alt handler om god teknikk og bra utstyr; en tynn bor, en bra stikke og bra agn, og så gjelder det å flytte på seg og lete etter hvor det er mye fisk. 


  Se intervju med Therese Larsson Jernberg

  TRENING: Her er 16-åringene Therese og Thea ute på isen for å øve til konkurranser. FOTO: Privat KLARE: Thea Emilie Rudshaug (fra venstre), Therese Larsson Jernberg og Karoline Grenberg er klare for nye konkurranser i tida framover. FOTO: Odal SFK