Odalsportalen – Mer varm og sunn mat for Slåstad-elevene

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Glem den tørre brødskiva med smør og den svette gulostskiva.

  Heidi Tveter brenner for folkehelse og sunn mat. Siden januar i fjor har hun jobbet for å få mer sunn mat inn til skoleelevene. Nå har hun igjen fått penger til å drive prosjektet sitt, «Mat i skolen» videre i ett år til.

  Det blir nok mange elever ved Slåstad skole i Sør-Odal glade for. 

  I hvert fall hvis vi skal tro Adrian og Daniel i 2.klasse som i vinter fikk servert grønnsakssuppe med fisk.

  – Jeg er veldig glad for at vi kan videreføre prosjektet her på Slåstad. Sunn mat er viktig for kroppen, hodet og konsentrasjonen – særlig er dette viktig for barn og unge som er på skolen for å lære og har hele livet foran seg, sier Tveter.

  Og timingen må være perfekt. Elevene har lagt en sommer bak seg med kanskje mye søtsaker og lite søvn.

  – Nå trenger vi å få på plass de gode rutinene igjen – med bra mat, hvile og aktivitet som får kroppen i balanse, mener hun.

  – Stort ansvar for hva som blir satt på bordet

  På fredagene fremover skal elevene få besøk av Tveter og medhjelperen hennes. Elevene får også servert frukt og grønt, og 7.klassingene får konsentrasjonsøvelser, meditasjon og avspenning etter at maten har sunket.

  Hun forteller om mange positive tilbakemeldinger – både fra foreldre og elever.

  – Elevene er veldig positive til sunn mat og det gjør dem mer bevisste. Barn lar seg fort friste av det som står fram på bordet, og da har vi voksne et stort ansvar for hva som serveres. Samtidig er mat og følelser nært knyttet sammen. Får de servert noe søtt når de slår seg, får mat en annen rolle enn mat og ernæring. Og er det «straff» å spise grønnsaker og fisk, blir det vanskelig å like den maten, sier hun.

  Penger til prosjektet har hun fått av Sør-Odal sanitetsforening og Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolen. 

  Drømmen er å utvide prosjektet til flere skoler – i Odalen, distriktet og i hele Norge.

  I KØ: Maten er klar og alle stiller seg opp i kø. Her er Heidi Tveter (t.v.) sammen med medhjelperen Randi Bratt ved forrige mat-prosjekt på Slåstad skole. ARKIVFOTO KLARE: 1.-3.klassingene ved Slåstad skole i Sør-Odal er samlet på langbord. ARKIVFOTO