Odalsportalen – – Hvis andre kan, hvorfor ikke jeg?

    Annonse

    Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


    Det manglet ikke på inspirasjon under kulturseminaret på Milepelen fredag.

    Flere aktører fra næringslivet og private personer tjuvstartet helgens Morodalsfestival med seminar i Milepelen Kulturhus fredag. Arrangementet var et samarbeid mellom Nord-Odal kommune og Morodalsfestivalen, og hadde fokus på arrangementsturisme og kulturbasert utvikling.

    Dag Koppervik fra Innovasjon Norge sparket i gang dagen og satte fokus på reiselivsutvikling og hvordan jobbe smartere for å få folk til en designasjon. 

    –    — Det handler om å skape en fyrtårseffekt, å gjøre en bygd synlig. Bygge en identitet som gjør bygda mer kjent. På mindre steder som Nord-Odal ligger styrken i de mindre attraksjonene. Man må tenke strategisk og være flinke til å snakke sammen. Ikke vær redd for å gå litt bananas, vær kreative!


    — Dere vet selv hva dere er best på

    Det store trekkplastret for dagen var olympisk mester og gründer Kari Traa. Hun snakket om sin hjembygd Voss, og hvordan vossingene har vært særskilt flinke med å dra folk til bygda gjennom ulike kulturelle arrangementer og aktiviteter.

    — Det finnes ingen fasit på hvordan å lykkes, man må tørre og feile. Det er heller ingen vei å jobbe mot det som er perfekt. Det perfekte er ikke interessant. Folk vil ha det ekte, ikke det konstruerte. Tør å ha selvironi, kreativitet, glimt i øyet og humor. Spill på hva dere har, dere vet selv hva dere er best på, sa Traa.

    Voss trekker hvert år hundretalls mennesker fra verden over til blant annet Ekstremsportveko og Smalahovesleppet.

     

    — Se mulighetene!

    Til musikken Journey og ’Don’t stop believing’ kom Live Svalastog Skinnes, kvinnen bak blant annet gardsfruene.no, Bryllupsbygda og Skinnes Gård ute på gulvet som et fyrverkeri. 

    Hun startet opp sin gründerkarriere allerede som niåring med å selge bringebær og hestemøkk fra gården i veikanten. I dag har hun flere svært vellykkede prosjekter bak seg.

    LES MER: Årets bygdeprofil-kandidat Live Svalastog Skinnes: Brenn for Bygde-Noreg, blogg og bondebusiness

    Hennes motto: alt er mulig. 

    –    — Man må se muligheten der man er. Nye sammensetninger er kjente ressurser. Vi kan ikke gjøre det vil alltid har gjort for å få en endring. Tenk visuelt, publisitet og treff menneskene der de er. Andre ser verdier der mann selv ser en vanlig hverdag, sa Skinnes. 

     

    De små festivalene som kunne

    Vår egen musikkfestival, Morodalsfestivalen var også tema i løpet av dagen. Kjell Grinden og Marius Kristiansen presenterte tanken bak festivalen og hvordan den har vokst frem til hva den er i dag.

    Ordfører Per Pedersen fra Træna kommune hadde tatt turen ned til Odalen, både for å oppleve Morodalsfestivalen og for å snakke om Trænafestivalen. 


    LES MER: — Trænafestivalen blant Europas beste festivaler

    –    — Vi har ikke mer sengeplasser eller overnattingsmuligheter som dere. Ikke la det stoppe dere. Vi er 478 fastboende på Træna og musikkfestivalen alene har 500 frivillige og mellom 4500-5000 besøkende hvert år. Det er logistikk på høyt nivå, men det er mulig. Trænafestivalen har blitt en kultfestival med stor betydning for lokalsamfunnet og et vindu for oss å vise frem kommunen vår, sa ordføreren.  

    Relevante lenker

    FOKUS PÅ BYGDA: – Vi ville sette fokus på bygda og inkludere alle, fortalte Kjell Grinden og Marius Kristiansen om historien til Morodalsfestivalen. LOKAL GAVE: Alle aktørene gjennom dagen fikk med seg to flasker øl fra det lokale bryggeriet på Sandskogen -til stor glede. SE MULIGHETER: Live Skinnes er en suksessfull gründer med enorm stå på-vilje. Med sitt sprudlende og inspirerende vesen tente hun en kreativ gnist i forsamlingen. DEN LILLE KOMMUNEN SOM KUNNE: Ordfører Per Pedersen hadde tatt turen helt fra Tærna til Odalen denne helgen for å få med seg Morodalsfestivalen, og for å fortelle om den suksessrike Trænafestivalen.