Odalsportalen – – Et klenodium for kulturhistorien vår

    Annonse

    Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


    Et lite stykke odalshistorie er foreviget og avduket.

    I lang, lang tid har den eksistert på papir – en blyanttegning med Signe Gulbrandsen sin signatur. Historien rundt den gamle trekirka på Sand i Nord-Odal har hatt mange løse tråder og vært lite kjent. 

    Nå er kirka fra middelalderen foreviget med en modell laget av Gunnar Olsen. Tirsdag kveld ble den avduket i biblioteket i Nord-Odal i forbindelse med Nordre Odalen Kulturminnelag sitt årsmøte.

    – Dette er et klenodium. Dette er svært verdifullt og svært viktig for å bevare kulturhistorien vår, sier styremedlem Bengt Ringvold svært fornøyd.

    – Nå har vi fått et fullstendig historisk bilde. Takket være Gunnar, så kan vi i dag få et nærmere forhold til denne kirka.

    Døpefonten, dåpsfatet og kirkeklokka tatt med inn i framtida

    Den lille middelalderkirka sto 20 meter lenger sør for der Sand kirke står den dag i dag. Den var liten og hadde ikke plass til mange kirkegjengere fra bygda. Etter hvert som tiårene gikk ble den i svært dårlig stand og den måtte rives. 

    Først i 1891 ble den nye langkirka i tømmer innviet med plass til 525 personer. Hit ble døpefonten og dåpsfatet tatt med videre fra gamlekirka, mens kirkeklokka ble støpt om for 150 kroner, ifølge historiebøkene.

    Sommeren 2015 kom ideen om å lage en modell av middelalderkirka. 

    Det skjedde under en historisk vandring i Sand sentrum i regi av kulturminnelaget, og snekkeren Gunnar Olsen fattet raskt interesse for kirka og for alle puslespillbitene av historien og arkitekturen som manglet.

    Deretter ble det mange timer i «snikkerboden».

    – Jeg har vel brukt noen og hundre timer på dette, men det har vært veldig moro, forteller Olsen som har laget tremodeller i mange, mange år.

    Dialektpris og Skålbergsætra

    Nå står modellen fint plassert på et bord med blå duk i biblioteket sammen med et faktahefte om den gamle trekirka. Men det skal visstnok bare være et midlertidig stoppested.

    – Jeg og kulturminnelaget har ikke helt avklart hvor kirka skal stå. Men hvis den kan brukes til noe eller komme til nytte for noen, så blir jeg veldig glad for det, sier Olsen ydmykt.

    I anledning årsmøtet til kulturminnelaget var det også foredrag av fotograf Oskar Puschmann, som gjennom 14 år har reist gjennom hele landet – der i blant Skålbergsætra i Nord-Odal, for å dokumentere endringer i norsk kulturlandskap.

    Hvert årsmøte deles også dialektprisen «Kav odøling» ut. Årets prisvinner ble forhindret fra å møte, og derfor blir prisen delt ut ved en senere anledning. 

    Vinneren av Dialektprisen 2016 vil bli annonsert på Odalsportalen.no, så følg med.


    Les mer om kulturminnelaget her

    BEVART: Denne blyanttegningen av den gamle middelalderkirka er det eneste som er bevart inntil tremodellen av kirka ble avduket i dag. AVDUKING: Tirsdag kveld ble modellen avduket i anledning årsmøtet og temakvelden til Nordre Odalen Kulturminnelag. FINISH: Olsen gjør siste finish på modellen og kirkespiret før årsmøtet kan starte.