Odalsportalen – Hedret Kåre Tveter: – Det er liv og lys i Lyshuset, akkurat slik han ønsket det

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  I dag ville lysets maler fra Sør-Odal ha fylt 93 år, og det ble feiret med å spise et av «maleriene» hans i Galleri Lyshuset.

  Med langbord, taler og bløtkake formet som «Sommerregn»-maleriet hans fra 1976, ble Kåre Tveter hedret på sin bursdag. 

  I dag ville kunstneren fra Sør-Odal ha fylt 93 år, som ble født på Skarnes 25. januar 1922.

  Heidi Hitland, varaordfører og styreleder i Stiftelsen Lyshuset Billedsamling, åpnet feiringen med å understreke hvor viktig han og kunstens hans er den dag i dag.

  – Jeg er glad for og stolt over at vi sitter på en kunstskatt her på Lyshuset som overlevde den strenge sensuren han utsatte sine kunstverk for. Bare det aller beste slapp gjennom nåløyet, og det sier noe om hvor verdifull denne samlingen er. De arrangementene som Venneforeningen har, sørger også for at det blir mye lys og liv i Lyshuset, og det er akkurat slik han ønsket det, sa Hitland.

  • Se bildene

  Kunstneren, kjent som lysets maler, sovnet stille inn i hans leilighet i Lillestrøm i 2012, 90 år gammel.

  Bemerket seg i ung alder – gjennombrudd i 1965

  Kåre Tveter vokste opp på Mobekk sammen med foreldre og to søsken. Han viste stor interesse for tegning allerede som barn. Historien forteller at han tegnet bestefaren på gråpapir da han var 4-5 år gammel, og viste tydelig at han talent allerede da.

  Ofte satt han ved kjøkkenbordet med papir og blyant og tittet utover Glomma, og etter skolen gikk han mye alene i skogen. Som 12-åring syklet han fra Skarnes til Nasjonalgalleriet i Oslo for å oppleve de store mesterne.

  Tveter slo igjennom som billedkunstner først i moden alder. Han debuterte i 1957, hadde sin første separatutstilling i 1959, og hadde sitt gjennombrudd i 1965.   Naturen var en stor inspirasjonskilde med motiver fra Odalen, vinterlandskap, de store skogene, Eidskog og Finnskogen. Han var tiltrukket av lyset og stillheten inn på skogen, og hadde utallige turer dit – enten alene eller sammen med familien. 

  Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes ba Tveter en gang om å sette ord på lysets betydning for ham som billedkunstner, og da svarte han slik:

  Gud sa: Bli lys. Og det ble lys. Og Gud så at lyset var godt. Og det ble ikke sagt noe mer – så hvordan kan jeg da si noe særlig? Det flommer bare, og det er som en gudegave.


  Les mer her

  BURSDAG: I dag ville Kåre Tveter ha fylt 93 år. ARKIVFOTO FEIRET: Vidar Holstad og Marit Bjørnson Barkbu, henholdsvis styremedlem og leder i Kåre Tveter Galleri Lyshusets venner, inviterte til feiring av Kåre Tveter i dag. SPISTE «MALERI»: «Sommerregn»-maleriet hans fra 1976 ble servert til de fremmøtte.