Odalsportalen – – Så mange historier – så mange skjebner

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Merit Matsalu reiste til hjemlandet sitt med de mange julegavene som ble sendt før desember i fjor. Neste helg drar hun og Birgitta Andreassen igang nok en innsamling til barna i Estland.

  Viljen til å hjelpe de mange fattige i Estland er stor hos Merit Matsalu. Sammen med ildsjelen Birgitta Andreassen har de dratt i gang en hel rekke med innsamlingsaksjoner i Odalen og omegn.

  Etter innsamlingen før jul i fjor, ble hun selv med til Estland for å hjelpe til med de mange lassene med klær, leker, duker, kjøkkenutstyr og sko – gaver som så mange odølinger hadde pakket inn i julepapir.

  Blant annet fikk Matsalu møte en familie på fem som nylig hadde mistet huset sitt i en brann. De hadde mistet nesten alt de eide.

  – Det er så mange historie – så mange skjebner og så mange som trenger hjelp. Når innsamlingene pågår blir man veldig opptatt med det, men når du først kommer ned dit og ser at hjelpen kommer fra, det er da du virkelig ser viktigheten av disse innsamlingene, forteller Matsalu.

  Senger fra SOAS og ullgensere fra Odalen

  Det var i 2012 at Matsalu kom i kontakt med Birgitta Andreassen, og straks ble det formidlet kontakt til hjelpesendinger – alt fra egen lomme og takket være hjelp fra lokalbefolkningen. 

  Siden den gang har en rekke fullastede trailere blitt sendt avgårde fra Odalen og til tre ulike kommuner vest i Estland. 

  Her får de hjelp av frivillige som blant annet moren til Merit, Helve som bor i Estland og Merike som er tidligere sosialarbeider i én av mottakskommunene. De hjelper til med å komme i kontakt med familier og andre som trenger hjelp. 

  Blant annet fikk en syk eldre mann en av de mange sykehjemssengene som Sør-Odal alders- og sykehjem (SOAS) har levert til innsamlingene. Resten av sengene kom godt til nytte på et lokalt omsorgssenter. 

  – Vi delte også ut mye strikketøy fra en gjeng fra Oppstad, Sand og Mo som har strikket mange gensere, luer, skjerf, votter og sokker. Det er helt fantastisk! I tillegg var det en mann som sa han hadde veldig dårlig syn, men hadde ikke råd til briller. Så da reiste en av de frivillige og henta kurven med brillene som folk har levert på innsamlingene. Han ble veldig glad og sa dette bedret hverdagen hans, forteller Matsalu.


  – Små ting blir store gleder

  Det har nå snart gått fire år siden de startet opp med innsamlinger, og de to ildsjelene har ikke tenkt til å gi seg med det første. For neste helg drar de igang nok en innsamling i distriktet. 

  – Det er disse små tingene, som han mannen med brillene, som blir til store gleder. De blir så glade og mange blir veldig rørt. Selv om vi ikke klarer å hjelpe alle, så kjenner man at den lille hjelpen vi bidrar med virkelig gir mening. Så tusen takk til alle som leverer og til alle frivillige og samarbeidspartnere – uten dere hadde ikke dette vært mulig!

  Hun oppfordrer folk til å levere inn klær, sko, møbler eller sykler, og å ikke kaste noe som kanskje andre har bruk for.

  Innsamlingsaksjonen er lørdag og søndag 8.-9. april. Det blir leveringspunkter forskjellige steder i Odalen, og du kan finne ut hvor og når HER.


  GODT MED ULL: En hel gjeng fra Oppstad, Sand og Mo har strikket og stått i for å levere en rekke gensere, skjerf, votter og skjerf til barn og voksne i Estland. FOTO: Merit Matsalu LETTER HVERDAGEN: Denne mannen fant til slutt et par briller som gjør hverdagen litt bedre. Brillekurven er full av briller som har kommet inn etter en rekke innsamlingsaksjoner i Odalen og omegn. FOTO: Merit Matsalu SENGER FRA SOAS: Her er noen av de gamle sykehjemssengene som ble levert på innsmalingen før jul. De kom godt til nytte blant annet hos et omsorgssenter i én av mottakskommunene i Estland. FOTO: Merit Matsalu TAKK: Da Merit Matsalu (t.h.) reiste til Estland i vinter ble hun og de mange som står på i innsamlingene hedret av de tre mottaksskommunene. Her er hun sammen med moren Helve, som er én av de frivillige, under utdelingen på selveste nasjonaldagen til Estland 24. februar. Merit kommer selv fra Estland, men flyttet til Skarnes i Sør Odal for snart 10 år siden. FOTO: Privat