Odalsportalen – I bestefars ånd

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  Snart kan du høre arven etter musiker Henry Haagenrud fra Nord-Odal. Barnebarna inviterer til konsert i Milepelen kulturhus.

  Henry Haagenrud var født og oppvokst i Knapper i Nord-Odal, og ble en kjent musiker. Han har skrevet en rekke komposisjoner for trekkspill, og lørdag 16. april kan du høre noen av dem i Milepelen kulturhus.

  Barnebarna Ole Christian og Emilie på henholdsvis klaver og fiolin har tatt opp den musikalske arven, og inviterer til konsert i bestefars ånd. Hit kommer også den anerkjente trekkspilleren Håvard Svendsrud.

  Første konsert på Kongsvingermarken som 8-åring

  Haagenrud ble født i 1925 og startet allerede som femåring å øve på trekkspillet til faren sin. Hans første soloopptreden var å Kongsvingermarken da han var åtte år, og senere skulle han spille opp til dans på lørdagskveldene en rekke steder i Odal og i Solør. 

  Den første betalte spillejobb var på Spillaug Gård i Gardvik i 1933. Han fikk den nette sum av 2,50 kroner, og for disse pengene kjøpte han en såkalt tollekniv med hestehode i sølv.

  Seks år senere ble han antatt av Norsk Rikskringkasting til faste oppdrag, og hadde sin siste konsert under krigen, 3. mars 1941. Haagerund har blant annet blitt Norgesmester i trekkspill fra 1945, har turnert en rekkes steder sammen med sin gode venn og blant annet visesanger Vidar Sandbeck og har blant annet jobbet hos Hornås Musikkhandel i Oslo, hvor han naturlig nok solgte trekkspill. 

  Han sovnet stille inn i sitt hjem på Sørumsand 13. september i 2012.

  Konserten starter klokken 17:00, og billetter får du kjøpt på Bakketun Mat og Marihøna.


  ARVEN: Musikeren fra Nord-Odal her avbildet i 1980. Han ble født på Østmobekken i Gardvik 12. juli 1925, og har hatt en lang musikerkarriere. Haagenrud sovnet stille inn i sitt hjem på Sørumsand 13. september 2012. ARKIVFOTO KOMMER: Musiker Håvard Svendsrud byr på flere komposisjoner av Haagenrud under konserten i Milepelen i april. FOTO: Reiner Schaufler