Thor Gotaas – et muntert blikk på norsk skihistorie

Annonse

 

Nord-Odal bibliotek inviterer til en skihistorisk kveld med forfatter, foredragsholder og folkeminnegransker Thor Gotaas.

Gotaas vil snakke om norsk ski- og hoppsporthistorie, fra kvaeluktende skogsarbeidere til moderne utøvere i kondomdresser den 9. mars på Nord-Odal bibliotek.

Thor Gotaas har utgitt mange bøker, de fleste om ski og skihistorie, blant annet “Femmila”, “Birken” og den nyeste “Før og etter Wirkola” som kom ut høsten 2017.

— Når Thor Gotaas besøker Odalen under Lysukene den 9. mars  vil han snakke om norsk ski og hopphistorie, om skihopping før og etter Wirkola  fra Kongsberg-knekk til V-stil, sier Anita Bunes, biblioteksjef ved Nord-Odal bibliotek.

Gotaas er en norsk folklorist og forfatter, og er for tiden på Gyldendal forlag og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

— Han er en suveren formidler, jeg vil nesten kalle ham en entertainer på sine felt. Navn, årstall og artige anekdoter bare renner ut av ham når han holder på, forteller Bunes.

Oversatt til 16 språk

Han er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mer enn vanlig, enten det gjelder som levemåte eller på fritiden. Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for å søke ny historisk innsikt.

Han har også gitt stemme til mange radioserier på 2000-tallet, som blant annet har gått på Norgesglasset i NRK P1. Boka Løping. En verdenshistorie er foreløpig oversatt til 16 språk; svensk, dansk, engelsk, russisk, nederlandsk, italiensk, amharisk, tysk, japansk, arabisk, portugisisk, koreansk, tyrkisk, tsjekkisk, ungarsk og slovakisk.

  • Kvelden blir arrangert av Nord-Odal bibliotek i samarbeid med Milepelen kulturhus og kino, bestill billetter Kulturprogram