Odalsportalen – Med lopper i blodet

  Annonse

  – Kommer alt frem til de som trenger det? Hvem har ikke spurt seg det samme når det gjelder innsamlinger til gode formål. Med håp om svar dro Morten Fossmellem avgårde til Estland for å se hva som virkelig skjer med det friidrettsgruppa i Oppstad har samlet inn av saker etter fullført loppemarked.

  Morten er leder i friidrettsgruppa i Oppstad, som er en av de største aktørene innen loppemarked i distriktet. 60-70 personer er involvert når de arrangerer sine loppemarkeder to ganger i året.

  – Fra en inntekt på rundt 20 000.- kroner første året har vi nå kommet opp i 400 000.- kroner, forteller Morten. Ideen med loppemarked kom etter noen år med kakebaking og loddsalg, uten at klubbkassa ble så veldig full av det. Så loppemarked ga mersmak, og nå etter mange år er dette blitt til en stor folkefest hvor mange stiller opp.

  Men hvorfor Estland? – Før ble det som ikke ble solgte rett og slett kastet og kom ingen til nytte, sier Morten, så i samarbeide med Merit Matsalu, som allerede er innarbeidet med innsamling til Estland,  ble de enige om å sende sakene med trailere til Estland. Merit Matsalu har holdt på en stund med innsamlinger og er godt etablert i distriktet. Etter siste loppemarked bestemte Morten seg for å besøke de som mottar sakene. Så i april i år organiserte Merit en tur med fly til Tallinn hvor de ble hentet og fraktet rundt til de stedene de skulle. Morten med sine foreldre, som også er engasjert i loppemarkedet,  fikk oppleve en fem dagers rundtur i Estland.

  Det er tre kommuner i Etsland som mottar sakene. Og, her er ikke noe ubrukelig! Hullete gensere rekkes opp og nye strikkes. Er det en enkel skål som ikke passer til noe annet, knuses den og brukes til mosaikkbilder og utsmykning. Det som er i stykker og kan repareres settes i stand. Dette kommer alle tilgode. – Det er litt skremmende å tenke på et vi kun etter en drøy times flytur og et par timer med bil er i en helt annen verden enn vi opplever her hjemme. Inntrykkene har satt seg godt i Morten vel hjemme etter turen. Sterke møter med mennesker i fattigdom henger igjen. – Det er også mange gode minner av flotte og glade mennesker, legger han raskt til. – Vi kom ikke et eneste sted uten at noe ble servert.

  Spørsmålene som var der i forkant er besvart, og i mai kommer en del i de som Morten ble kjent med til Norge for å se hvordan loppemarked på Oppstad arrangeres -og forhåpentligvis ta med kunnskaper om det hjem igjen.

  Neste loppemarked er 3. og 4. mai.

  Tekst: Asgeir Sektnan – Foto: Morten Fossmellem

  Leketøy Leketøy lages av tre. bildekk Gamle bildekk blir lekeplass Møbler går til barnehager og skoler Møbler brukes i barnehager og skoler lager Alt som kommer inn sorteres og lagres i digre haller før utlevering oppstad Maleri av Oppstad kirke pynter lokalene. garn Flotte votter. Odal Sparebank Odal Sparebank nr 9 avd Estland.