Årstidsskifter

  Annonse

  TEKST: HEIDI TVETER

  La hver årstid få sin rytme

  Jeg tror vi bør tillate å la årstidene, været og naturforholdene rundt oss prege vår egen syklus, slik at vi tilpasser oss de forholdene naturen viser oss. Både døgnrytme, energinivå, behov for næring og vår sosiale evne, preges av årstidene. Vi kan spille på lag med disse variasjonene ved å la hver årstid få sin rytme. 

  Energien

  Aktivitetsnivået vil naturlig preges mest. Tenk på en aktiv sommerdag med muligheter for en fin morgentur, hageaktiviteter, sykling til jobben, et ettermiddags bad og grilling ved sjøen. I motsetning til en kjølig vinterdag hvor kroppen bruker lang tid på å våkne. Varm te eller kaffe er en god venn igjennom dagen, kanskje orker du å kle deg for å gå ut. Du lar turen mellom hjem og jobb være nok ute tid. Noen dager får du gode ute opplevelser med ski, skøyter, pilking eller annet, som gir en ekstra god følelse av å komme inn. Inneliv er vinter liv. Hyggestunder inne er uansett det vi trenger mye av om vinteren.

  Tenk også på måltidsvanene våre, behovet for ulik type mat avhengig av årstid. Gleden over å starte grillsesongen eller når høstens lam og fårikål fyller tallerkenen. Den deilige første jule ølen eller barnas glede over pepperkakelukt i huset.

  Rytmen

  Rytmen i våre sosiale aktiviteter og hvordan vi åpner opp for ulike gleder avhengig om det er nysnø eller varmt sommervær. Vi kan la oss lede av disse skiftningene og innrette oss slik at vi aksepterer hvordan alt spiller inn i livene våre. Senke tempoet om vinteren og nyte stillheten og ettertanken i det bomulls kledde landskapet.

  Så kan kroppen og sjelen våkne til liv og fråtse i opplevelser og skapertrang når våren og varmen og lyset møter oss og sommeren er i anmarsj.

  La deg synke inn i den siste vinterdvalen før de nye spirene til liv kommer og vekker deg opp igjen… og igjen og igjen.