Slik blir rundkjøringen på Skarnes

  Kunstnerne Aleksander Stav og Lars Skjelbreia ble inspirert av Kåre Tveter -nå skal de utsmykke i de to rundkjøringene på Skarnes.

  Annonse

  Kunstutvalget i Sør-Odal kunne etter en lang og grundig prosess i går avsløre hvem som får oppdraget med å utsmykke rundkjøringene langs E-16 gjennom Skarnes.

  Kunstnerne Aleksander Stav og Lars Skjelbreia skal utforme de nye utsmykningene med konseptet oppkalt etter Kåre Tveter sitt favorittdikt «Landet som ikke er». 

  Kunstnerne vil nå jobbe videre med skisseutkastet, og rundkjøringene skal stå ferdig i løpet av høsten neste år.

  – Dette blir knakandes bra. Skarnes er innfallsporten til Hedmark, og mange vil legge merke til disse rundkjøringene – det blir et landemerke. Dessuten vil folk få et veldig godt førsteinntrykk av bygda vår, sa ordfører Knut Hvithammer til Glåmdalen, som sto blant publikum da vinnerutkastet ble presentert tirsdag.

  Inspirert av Kåre Tveter

  Til Glåmdalen utdyper kunstner Aleksander Stav at Kåre Tveter har vært sentral i arbeidet.

  — Vi kom inn i Rådhuset og fikk se Kåre Tveters maleri fra Svalbard. Da begynte vi å snakke om et arktisk tema. Det handler om å ta med seg noe tilbake fra et sted til et annet, forklarer han.

  Juryen bak beslutningen består av varaordfører Heidi Hitland, enhetsleder teknisk enhet Morten Andreassen, kulturfaglig rådgiver Henriette Eriksen, billedkunstner Silje Eugenie Strande Øktner og kunstkonsulet og juryleder Reidun Bull-Hansen.

  Dynamiske skulpturer

  I mai ble fire forslag valgt ut og 40 erfarne kunstnere ønsket å utsmykke de to rundkjøringene.

  I beskrivelsen presenteres vinnerforslaget at det skal installeres dynamiske skulpturer som skildrer to ulike scenario fra naturen.

  I den ene rundkjøringen er det en flokk med hvite fugler som flyr tett sammen i en virvel. De er konsentrert rundt midten av rundkjøringen og flyr alle i samme retning, som om de er fanget i en virvelvind. Totalt strekker denne fugleflokken seg i en diameter på ca. 6 meter og befinner seg opptil 7 meter over bakken.

  Den andre rundkjøringen består av et landskap av store steiner og berg som stikker opp fra den eksisterende vegetasjonen. På disse sitter det 3 arktiske rever som ser mot den andre rundkjøringen.

  Når det er mørkt vil skulpturene i rundkjøringen belyses med svakt fargede lys. Effekten vi er ute etter er pastell toner som graderes inn i hverandre.

  Sør-Odal bibliotek stiller ut modellene av alle de fire forslagene. Utstilling står frem til 18. oktober og kan besøkes i bibliotekets åpningstid.

   

  – Dette blir knakandes bra. Skarnes er innfallsporten til Hedmark, og mange vil legge merke til disse rundkjøringene – det blir et landemerke. Dessuten vil folk få et veldig godt førsteinntrykk av bygda vår, sier ordfører Knut Hvithammer, som sto blant publikum da vinnerutkastet ble presentert tirsdag.

  – Dette blir knakandes bra. Skarnes er innfallsporten til Hedmark, og mange vil legge merke til disse rundkjøringene – det blir et landemerke. Dessuten vil folk få et veldig godt førsteinntrykk av bygda vår, sier ordfører Knut Hvithammer, som sto blant publikum da vinnerutkastet ble presentert tirsdag.

  LANGS E-16: De to rundkjøringene langs E-16 gjennom Skarnes skal utsmykkes av kunstnerne Aleksander Stav og Lars Skjelbreia. SKJERMDUMP ARKTISKE REVER: Den andre rundkjøringen består av et landskap av store steiner og berg som stikker opp fra den eksisterende vegetasjonen. På disse sitter det 3 arktiske rever som ser mot den andre rundkjøringen. FOTO: Stav & Skjelbreia (illustrasjon) FUGLER 7 METER OVER BAKKEN: I den ene rundkjøringen er det en flokk med hvite fugler som flyr tett sammen i en virvel. Denne har en diameter på ca. 6 meter og strekker seg opptil 7 meter over bakken. FOTO: Stav & Skjelbreia (illustrasjon) LYSER I MØRKET: Kåre Tveters inspirasjon av Svalbard-lyset vil også bli brukt for å lyssette skulpturene. Begge rundkjøringene vil lyse opp i mørket. FOTO: Stav & Skjelbreia (illustrasjon)