Odali åpnet 5. februar og allerede første dagen var det nesten fullt i rådhuskantina. Kantina er drevet av personer som er under opplæring innen drift, matlaging og service.

Annonse

– Jeg liker veldig godt å jobbe i kantina, sier en smilende Mohammed første dag på jobb.

Mohammed er opprinnelig fra Irak og har fått muligheten til å lære mer om matlaging og service, noe han vil få god innsikt i ved å jobbe i kantina på rådhuset.

– Jeg er en sosial person som liker å treffe folk og ønsker å lage god mat til dem, sier Mohammed. Han ser seg rundt i lokalet og fryder seg over en nærmest fullsatt kantine allerede første dag.

Tanken bak etableringen

– Vi ønsket å etablere en kantine for de ansatte som et sted hvor man kan få god og næringsrik lunsj samtidig som vi gir mennesker opplæring og et springbrett til videre jobb eller utdanning, sier Andrea Ihler Evensen ved integreringsenheten i Sør-Odal kommune.

– Å jobbe midt i rådhuset er en fin plassering for å vise seg fram og bli sett, smiler Sarha mens hun fyller på flere rundstykker i hyllene.

I opplæringsfasen får de også kurs innen mathåndtering og hygiene.

Kantina har åpent tirsdager og fredager nå i oppstartfasen, men ønsker utvidede åpningstider på sikt.

– Fint å få vist seg fram midt i rådhuset, smiler Hawo og Sarah.

Et samarbeid mellom integreringsenheten og NAV

Akkurat per i dag er det jobbsøkere med bakgrunn fra Somalia, Irak og Eritrea som er med og som vi håper kan få den erfaringen de trenger, forteller kantinelederen i Sør-Odal kommune, Veronica Monsen.

– Dette er et samarbeid mellom Nav og integreringsenheten, så det vil variere hvem som jobber her ettersom de kommer seg videre til andre jobber eller til utdanning etter hvert, forteller Veronica.

Salatbar og folkehelse

Å ha muligheten til å kjøpe seg lunsj på rådhuset har vært etterlengtet fra de ansatte over lengre tid, og Veronica synes det er fint å kunne bidra med et tilbud med sunn mat som er laget med kjærlighet av flinke folk.

Sunn mat laget med kjærlighet
av flinke folk

Og folk tenker folkehelse når de velger lunsjrett:

– Jeg kommer med mer salat, sier Hawa og springer inn på kjøkkenet for å hente mer salat og grønnsaker til salatbaren som stadig ble tom.

Det var ingen tvil om at den friske og innbydende salatbaren falt i smak hos de ansatte og besøkende på åpningsdagen.

Populær salatbar.

Ønsker flere samarbeidspartnerne

På fredag selges surdeigsrundstykker fra mikrobakeriet Villgjaer hos Odali, samt Odal’n honning fra MaryBzzz på Galterud.

– Vi ønsker oss flere matrelaterte samarbeidspartnerne på sikt, forteller kantinelederen, som synes det er en god synergi med å samarbeide med lokale produsenter.

 Kortreist og bærekraftig!
Det er vår tankegang.

I dag er det tradisjonell norsk kost, men kanskje det kommer noen spennende innslag fra de representerte kulturene etter hvert, sier Andrea, eller hva Mohammed?

– Jeg lager veldig god linsesuppe, sier Mohammed, kanskje det kan være noe?

Ja, det må vi prøve, svarer Andrea entusiastisk.

Odalr til Odali

– Hva med navnet Odali?

– Det falt på plass ved en ren tilfeldighet. Vi snakket om at Odalen er en omskrivning av Odalr, og da sa Hawa, Sarha og Iftin, men hva med Odali? Og det passet jo så fint, Odalr med et hint av østen, smiler Veronica.

Ønsker du arbeidstrening i kantina på rådhuset? Ta kontakt med NAV.
Henvendelser om samarbeid og åpningstider kontakt Veronika.i.monsen@sor-odal.kommune.no